Koldusopera 2017. május 21.

Koldusopera 2017. május 21.

Időpont
2017. május 21. vasárnap, 15:00
Helyszín
Patyolat (1082. Budapest, Baross utca 85.)
Jegyek
Jegyek személyesen az előadás előtt vásárolhatók, emailen foglalhatók, illetve 2300 forintért válthatók a honlapon. További információk a jegyvásárlás menüpontnál.
Műsor
John Gay: Koldusopera (1728) - Balladaopera két felvonásban
 
Aki kicsit is ismeri a Discantus Énekegyüttest, az tudhatja, hogy a repertoárunkon idáig nem nagyon szerepelt semmilyen színpadi műfaj. Ehhez a területhez a legközelebb egy Banchieri- madrigálkomédiával kerültünk. Mi vezetett hát minket a Koldusoperához? Leginkább a kíváncsiság és az újdonság iránti érdeklődésünk. Az elmúlt húsz év működési formája után ki akartunk próbálni valami egészen mást, ami kicsit köthető a kórusénekléshez és köthető azokhoz a zenei korszakokhoz, amelyekben idáig mozogtunk. A színpadi műfajok közül csak olyanok jöttek szóba, amelyek kisebb hangszeres együttest mozgatnak meg, és nem támasztanak túlzott énekesi elvárásokat sem. Ezért a kora 18. századi angol ballad opera műfaja bizonyult a legjobb választásnak. A ballad opera nagyjából a Singspielnek, azaz a daljátéknak feleltethető meg: a zenei betétek a szöveges részek közt hangzanak el. A ballad opera esetében ezek egyszerű és közismert dalok voltak. A számtalan ballad opera közül végül John Gay Koldusoperájára esett a választás. A Koldusopera jó kiindulási pont volt: a sajnálatosan örökérvényű szüzsé, a mű szerzőjének formabontó szándékai, valamint a jól ismert Brecht–Weill-feldolgozás mind-mind számtalan impulzust adott a Discantusnak saját Koldusoperája megalkotásakor.
 
A Koldusopera létrehozásakor az egyik legfontosabb gondolat számunkra az volt, hogy minél inkább a sajátunk legyen ez a darab. Ezért, amit csak lehet, mi magunk végzünk el a teljes alkotói folyamatban, hogy aztán minél inkább magunkénak érezhessük azt, ami végül megszületik. Így a Discantus tagjai a produkció létrehozása során számtalan szerepet vállaltak: amellett, hogy énekesként értelemszerűen mindenki részt vesz az előadásban, ki-ki színésszé, fordítóvá, rendezővé, hangszeres zenésszé, jelmez- és díszlettervezővé, rendezőasszisztenssé vált a Koldusopera kedvéért. Ebből következik az is, hogy nem a mindenáron való tökéletesség volt a célunk, hiszen a legtöbben kiléptünk a megszokott szakmánk keretéből, amikor a fenti szerepekbe bújtunk. Mégis mindenki a legjobbat akarja adni, sőt többen igazi tehetségként csillognak az új szerepükben. De sokkal fontosabb ennél, hogy azáltal, hogy az alkotómunka szinte minden fázisát mi magunk végezzük el, az eredeti darabot végül teljesen a saját képünkre tudjuk formálni. Be kell vallanunk: nem is John Gay eredeti darabját fogja látni a közönség, hanem a Discantus Koldusoperáját. 
 
Szereplők:
POLLY Weiszburg Zsuzsi MACHEATH Gombos András LUCY Ligeti Orsolya PEACHUM Sziklay-Pap Ferenc MRS. PEACHUM, PIMASZ MOLLY Nagy Bernadett LOCKIT Nemes Krisztián FILCH Széplaki Márk KACSA JENNY Thurnay Viola MRS. COAXER, MRS. TRAPES Balla Boglárka PÉNZVERŐ MATT Mészáros Péter PECEK JEMMY, BŰVÉSZ May Zoltán KAMPÓKEZŰ JACK Bodóczky Miklós CSAPOS Hajós Nikolett
Zenekar: Heimné Reviczki Júlia, Szabó Zsolt és a Discantus énekegyüttes tagjai
 
Fordította: Nemes Krisztián
Rendező: Mészáros Péter és Nemes Krisztián
 

Hallgatnivaló